De roedelleider

De roedelleider als hond is de meest zelfverzekerde van het stel. De roedelleider zorgt voor de rust en veiligheid binnen de roedel.
De roedelleider zal zelden fysiek of verbaal straffen (corrigeren). De roedelleider corrigeert door middel van houding en gedrag. Als je als roedelleider direct klaar staat om uit te vallen of te vechten ben je alles behalve zelfverzekerd. Binnen een wolvenroedel heerst orde en rust. Dit geeft een groot gevoel van veiligheid voor de overige roedelleden.
 

Kalme assertieve energie en kalme onderdanige energie …
Mensen realiseren zich te weinig wat het effect is van hun energie op de hond. Met energie wordt dan bedoeld het gevoel of de gemoedstoestand die wij bij ons dragen. Je zou ook kunnen zeggen de emotie die wij hebben. Voor de meesten hondenbezitters zal het gevoel herkenbaar zijn, dat menselijk verdriet onmiddellijk wordt opgemerkt door de hond.

Veel van onze communicatie richting de hond gebeurt met een energie die voor de hond geen leiderschap vertegenwoordigt. Een hond kan niet een angstige, emotionele, geïrriteerde of agressieve energie volgen. Dat zijn voor een hond allemaal gemoedstoestanden die geen veiligheid en stabiliteit vertegenwoordigen. Het zijn zelfs gemoedstoestanden die zijn voortbestaan als soort kunnen bedreigen. De enige juiste gemoedstoestand om bij je te hebben als je met je hond communiceert is een kalme en assertieve (zelfverzekerde) gemoedstoestand.

Van de hond verwachten we een kalme en onderdanige energie. Onderdanig wil zeggen dat de hond ontvankelijk is voor het opvolgen van jouw aanwijzingen als roedelleider.

Wees je bewust van je eigen energie in je rol als roedelleider en kijk naar de energie die je hond bij zich draagt